Mishi ARTIFICIAL. Ndryshon vallë nga ai ORIGJINAL?

A do të ndërronit zakonet e juaja? A jeni të gatshëm të provoni mishin e stampuar në 3D apo të kultivuar në laborator?

Të themi të drejtën, si i thonë fjalës “të rrimë shtrembër e të flasim drejt“, shumica e njerëzve që han mish nuk është akoma e gatshme të ndërrojë biftekun tradicional me një të prodhuar në laborator. por në të ardhmen edhe ata më fanatikët do të dorëzohen: mishi artificial tashmë është gjithnjë e më shumë i ngjashëm me origjinalin.

Si funksionon kjo teknologji?

Hamburgeri i parë artificial është realizuar në 2013 nga shkencëtari hollandez Mark Post. U prodhua duke u nisur nga qelizat staminale të viçit. Nuk ishte një vakt që kushtoi pak. Për të prodhuar 160 gramë mish në provëz, u shpenzuan rreth 250.000 euro. Por sfida për të prodhuar mishin artificial kishte filluar .

E gjitha kjo bëhet për t’i bërë ballë rritjes së kërkesës botërore për mish. Në një studim të FOA-s është llogaritur se konsumimi i mishit do të pësojë një rritje prej 73% brenda 2050. Ajo që preokupon më shumë është impakti ambiental.

Shfrytëzimi i tokave për të prodhuar foragjere për kafshët, por edhe për kullotjen e tyre është në maksimum. Për rrjedhojë kemi çlirimin në atmosferë të të ashtëquajturve “gaz serra“. Duke llogaritur këtu natyrisht edhe vuajtjet e kafshëve në stallat e shfytëzimit intensiv.
Pra, mishi artificial përbën një alternativë të mundshme.

Por ka një aspekt të mishit prej të cilit asnjë nuk do të hiqte dorë, dhe është përbërja. Nuk mund të gabohet dhe rrjedh nga mënyra se si qelizat e muskujve rriten dhe organizohen në fibra të gjata dhe të holla. Është kjo një nga sfidat më të mëdha për atë që dëshiron të realizojë mish sintetik duke u nisur nga qelizat staminale. Pikësëpari, vetëm qelizat nuk mjaftojnë. Duhet dhe një strukturë.
Duket se zgjidhjen e ka gjetur një “startup” që ka ndjekur një rrugë tjetër.

Të prodhojë mish duke e stampuar atë në 3D.

Të shikpojmë se si funksionon kjo teknologji.
Kjo “startup” me seli në Barcelonë, e drejtuar nga Giuseppe Scionti, ka zhvilluar një mish me bazë vegjetale të stampuar në 3D që imiton paraqitjen, shijen e ke ndjenjën e biftekut të vërtetë.

Giuseppe Scionti është një studiues i Inxhenierisë së Indeve dhe sipërmarrës në sektorin e FoodTech. Ka qenë në jurinë për çmimin Innovators Under 35, organizuar nga MIT i Bostonit. Në 2018 është njohur si shpikësi i mishit vegjetal të stampuar në 3D.
Me “startup“-in e tij Novamet ka zhvilluar linjën e prodhimit të quajtur Steak 2.0. Një alternativë e mishit, e stampuar në 3D.

E përbërë nga lëng panxhari, bizele dhe alga.
Sipas tij ka paraqitjen dhe shijen e një bifteku viçi.

Printeri i Novamet mund të personalizohet nga kompanitë për të krijuar tipet e indeve të nevojshme për qëllimet e tyre. Disa kompani kanë porositur aparatet e para, të nevojshme për të filluar printimin e mishit.
Teknologjia e përdorur është ndryshe nga ajo tradicionale, që shpesh është në gjendje të realizojë mish vegjetal në formë hamburgeri, duke imituar aspektin e mishit të grirë.

Metoda e Novamet ndryshon pikërisht sepse arrin të prodhojë bifteqet dhe prerjen e mishit në një strukturë tredimensionale pa patur nevojën e një periudhe inkubacioni, që mund të dojë një kohë të gjatë e kosto më të mëdha.
Pas testeve të bëra, studiuesit konfirmojnë se mishi i tyre artificial është njësoj si ai tradicional.

Asnjë diferencë atëherë?

Nuk është pikërisht kështu. Mishi natyral përmban më shumë fibra muskulare, sepse qelizat që e përbëjnë janë më të afta në organizimin e tyre.

Megjithatë i printuar në 3D apo i kultivuar në laborator, nuk është e largët dita, kur në dyqan apo restorant do të gjejmë si mish natyral ashtu dhe mish artificial.

 ZGJEDHJA, na përket ne.